Dzisiaj chciałam podać Wam fajne przepisy na wspaniałe słodkości, które zrobicie mając kilka minut czasu.
1. Piernik "last minute"
Pyszny piernik, który zrobiłam dzień przed świętami i od razu zachwycał smakiem. Mąż go polubił i chwalił całe święta ;)
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
30 g cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki kakao
opakowanie przyprawy do piernika (40g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 g powideł śliwkowych
120 g roztopionego masła
3 duże jajka
0,5 szklanki sparzonych rodzynek
Polewa :
50 g mlecznej czekolady
75 g masła
łyżeczka kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
odrobina ekstraktu z wanilii
Wykonanie.
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175oC. Keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową - przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy.
W drugiej misce ubijamy całe jajka na puszysty krem (ale bez przesady; wystarczy, że nabierze jasnego koloru i pozostanie lekko lejący). W trzeciej, największej misce mieszamy mleko, powidła, roztopione masło miód. Dodajemy suche składniki - miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy ale tym razem na niższych obrotach miksera. Na koniec delikatnie łączymy z rodzynkami . Masę przelewamy do keksówki. Pieczemy około 1 godziny (u mnie 1 godz i 15 minut) do tzw suchego patyczka. Jeśli wierzch zanadto się rumieni przykrywamy folią. Studzimy .
Składniki polewy umieszczamy w rondelku. Powoli podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Lekko studzimy i polewamy piernik.
2. Oczy carycy.
Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła
DODATKOWO:
2 galaretki agrestowe
paczka okrągłych biszkoptów 180g
NAPAR: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
1 polewa czekoladowa
Wykonanie.
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
2. Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
3. Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
4. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
(2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
5. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.
3. Sernik z makiem i jabłkami.
Składniki na ciasto kruche:
200 g margaryny
400 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę makową:
1 puszka masy makowej
3 białka
Składniki na masę serową:
1 kg sera
125 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
Cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę z jabłek:
1 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa
cukier do smaku
Składniki na polewę czekoladową:
1 łyżka kakao
125 g margaryny
3 łyżki mleka lub wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej wody
Wykonanie.
1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec w blaszce o wym. dno blachy 33x26 na złoty kolor w temp. 200 s C. Drugą surową wyłożyć równo do formy.
Wykonanie masy makowej: Masę makową przełożyć do miski. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać.
Wykonanie masy serowej: Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puch, dodać ser, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno ,dodając do masy serowej - lekko wymieszać.
Masę makową i serową wyłożyć na spód kruchy nie upieczony i piec 50 minut w temp.180 s C.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier do smaku i chwilkę smażyć. Dodać galaretkę, wymieszać.
Wykonanie polewy czekoladowej: Kakao,margarynę,mleko,cukier puder rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, gdy się wszystko dokładnie rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy za pomocą trzepaczki. Lekko studzimy.
Złożenie sernika z makiem:
Placek z makiem i serem - masa z jabłek - placek - polewa.
i moje ulubione ciasto....
4. Zemsta teściowej ;)
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie płatków migdałów
Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
1 szkl. soku wiśniowego
2 szkl. wody
1 łyżka żelatyny
Słoik wydrążonych wiśni
Śmietana:
0,5 l. Śmietany 30%
3 śmietan fix
0,5 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
1. Ciasto kruche:
Ciasto zagniatamy z mąki, miękkiej margaryny, cukru pudru, żółtek oraz proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy na osobnych blachach . Jedną część pieczemy gołą a drugą z bezą z ubitych białek z cukrem posypaną płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 30-35 min. W temp 160 stopni.
Galaretka:
W dwóch szklankach wody i szklance soku rozpuszczamy galaretki, żelatynę i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietana:
Ubijamy schłodzoną śmietanę z fixami, cukrem pudrem oraz z wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną.
Ułożenie ciasta:
1. Ciasto kruche.
2. Galaretka.
3. Śmietana.
4. Ciasto kruche z bezą.
Ciasta są wspaniałe i wbrew pozorom szybko się je robi. Uwielbia je moja Julka. Są wspaniałe. Polecam wszystkim.
Pozdrawiamy.
Mama, Julka i Ola.
Wszystkie wyglądają niezwykle apetycznie. Moim faworytem jest numer 2, napewno skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCiasto nr 2 jest przepyszne:)
UsuńCiasto nr 2 jest przepyszne:)
UsuńWszystko wygląda smacznie, ale chyba wypróbuję piernik :P
OdpowiedzUsuńBardzo dobry wybór:)
UsuńNumer jeden wygląda przepysznie. Mnie ostatnio wzięło na pieczenie, więc dodaję do zakładek :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę:) smacznego:)
UsuńCóż to za smakowitości. A ja muszę się teraz ograniczyć bo za bardzo tyje :( mimo to chyba bym nie pogardziła jakimś słodkim ciasteczkiem.
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam
Z tym tyciem to tak jest szczególnie po świętach:(
UsuńJako dietetyk nie mogę pochwalić składników, choć myślę, że raz na jakiś czas takie słodkości możemy zjeść. Byle później wrócić do swoich zdrowych nawyków ;) Choć nie dam plusa za składniki to wielki ukłon za taki wygląd ciast...wyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuńJako matka jestem zwolennikiem zdrowego żywienia:) bardzo serdecznie dziękuję za komentarz:) jednakże raz na jakis czas każdy może pozwolić sobie na taki słodki grzeszek ;) pozdrawiam:)
UsuńNiezły przepis - jak na domowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ładnie ale jeszcze lepiej smakują:)
UsuńNie jestem mamą, ale uwielbiam robić ciasta szybko i smacznie. Zemsta teściowej wygląda dla mnie obłędnie. Będę musiała spróbować! Nawet migdały ostatnio kupiłam. Reszta przepisów... niezła, ale mam wrażenie, że troszkę za dużo do roboty :)
OdpowiedzUsuńPS. Jeśli lubisz książki, a nie przeszkadza ci zostawianie linków, to zapraszam do siebie :)
WYRWANE Z WYOBRAŹNI
To tylko pozory:) wszystkie są proste i nie wymagają dużo pracy:) a Zemsta teściowej faktycznie to ciasto jest obłędne:)
OdpowiedzUsuńTo tylko pozory:) wszystkie są proste i nie wymagają dużo pracy:) a Zemsta teściowej faktycznie to ciasto jest obłędne:)
OdpowiedzUsuńale pyszności! ;) U mnie jednak noworoczna dieta :(
OdpowiedzUsuńDieta ważna rzecz:) ale czasem warto się skusić na takie pyszności:)
UsuńOczy carycy brzmią magicznie kusząco :) chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Puszyste, lekkie, delikatne:) a smak obłędny
OdpowiedzUsuńO bardzo fajne przepisy, chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńOczy carycy I zemsta teściowej boskie :). Muszę je wypróbować, bo ja też zapracowana mamusia. Może teściową zaproszę hihi na zemstę ;)
OdpowiedzUsuń