stycznia 08, 2018

Szybkie słodkości dla zapracowanych mam.

Witajcie kochani!!!
Dzisiaj chciałam podać Wam fajne przepisy na wspaniałe słodkości, które zrobicie mając kilka minut czasu.
1. Piernik "last minute"
Pyszny piernik, który zrobiłam dzień przed świętami i od razu zachwycał smakiem. Mąż go polubił i chwalił całe święta ;)
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
30 g cukru waniliowego
2 czubate łyżeczki kakao
opakowanie przyprawy do piernika (40g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 g powideł śliwkowych
120 g roztopionego masła
3 duże jajka
0,5 szklanki sparzonych rodzynek

Polewa :
50 g mlecznej czekolady
75 g masła
łyżeczka kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
odrobina ekstraktu z wanilii

Wykonanie.
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175oC. Keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową - przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy.
W drugiej misce ubijamy całe jajka na puszysty krem (ale bez przesady; wystarczy, że nabierze jasnego koloru i pozostanie lekko lejący). W trzeciej, największej misce mieszamy mleko, powidła, roztopione masło miód. Dodajemy suche składniki - miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy ale tym razem na niższych obrotach miksera. Na koniec delikatnie łączymy z rodzynkami . Masę przelewamy do keksówki. Pieczemy około 1 godziny (u mnie 1 godz i 15 minut) do tzw suchego patyczka. Jeśli wierzch zanadto się rumieni przykrywamy folią. Studzimy .
Składniki polewy umieszczamy w rondelku. Powoli podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Lekko studzimy i polewamy piernik.

2. Oczy carycy.

Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła
DODATKOWO:
2 galaretki agrestowe
paczka okrągłych biszkoptów 180g
NAPAR: 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
1 polewa czekoladowa

Wykonanie.
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.
2. Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem
i wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
3. Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
4. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę
(2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody).
5. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać krokantem.

3. Sernik z makiem i jabłkami.
Składniki na ciasto kruche:
200 g margaryny
400 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę makową:
1 puszka masy makowej
3 białka
Składniki na masę serową:
1 kg sera
125 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
Cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę z jabłek:
1 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa
cukier do smaku
Składniki na polewę czekoladową:
1 łyżka kakao
125 g margaryny
3 łyżki mleka lub wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej wody

Wykonanie.
1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec w blaszce o wym. dno blachy 33x26 na złoty kolor w temp. 200 s C. Drugą surową wyłożyć równo do formy.
Wykonanie masy makowej: Masę makową przełożyć do miski. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać.
Wykonanie masy serowej: Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puch, dodać ser, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno ,dodając do masy serowej - lekko wymieszać.
Masę makową i serową wyłożyć na spód kruchy nie upieczony i piec 50 minut w temp.180 s C.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier do smaku i chwilkę smażyć. Dodać galaretkę, wymieszać.
Wykonanie polewy czekoladowej: Kakao,margarynę,mleko,cukier puder rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, gdy się wszystko dokładnie rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy za pomocą trzepaczki. Lekko studzimy.
Złożenie sernika z makiem:
Placek z makiem i serem - masa z jabłek - placek - polewa.

i moje ulubione ciasto....
4. Zemsta teściowej ;)
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie płatków migdałów
Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
1 szkl. soku wiśniowego
2 szkl. wody
1 łyżka żelatyny
Słoik wydrążonych wiśni
Śmietana:
0,5 l. Śmietany 30%
3 śmietan fix
0,5 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Wykonanie:
1. Ciasto kruche:
Ciasto zagniatamy z mąki, miękkiej margaryny, cukru pudru, żółtek oraz proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy na osobnych blachach . Jedną część pieczemy gołą a drugą z bezą z ubitych białek z cukrem posypaną płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 30-35 min. W temp 160 stopni.
Galaretka:
W dwóch szklankach wody i szklance soku rozpuszczamy galaretki, żelatynę i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietana:
Ubijamy schłodzoną śmietanę z fixami, cukrem pudrem oraz z wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną.
Ułożenie ciasta:
1. Ciasto kruche.
2. Galaretka.
3. Śmietana.
4. Ciasto kruche z bezą.


Ciasta są wspaniałe i wbrew pozorom szybko się je robi. Uwielbia je moja Julka. Są wspaniałe. Polecam wszystkim.
Pozdrawiamy.
Mama, Julka i Ola.

22 komentarze:

  1. Wszystkie wyglądają niezwykle apetycznie. Moim faworytem jest numer 2, napewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda smacznie, ale chyba wypróbuję piernik :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Numer jeden wygląda przepysznie. Mnie ostatnio wzięło na pieczenie, więc dodaję do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż to za smakowitości. A ja muszę się teraz ograniczyć bo za bardzo tyje :( mimo to chyba bym nie pogardziła jakimś słodkim ciasteczkiem.
    POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako dietetyk nie mogę pochwalić składników, choć myślę, że raz na jakiś czas takie słodkości możemy zjeść. Byle później wrócić do swoich zdrowych nawyków ;) Choć nie dam plusa za składniki to wielki ukłon za taki wygląd ciast...wyglądają przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako matka jestem zwolennikiem zdrowego żywienia:) bardzo serdecznie dziękuję za komentarz:) jednakże raz na jakis czas każdy może pozwolić sobie na taki słodki grzeszek ;) pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Niezły przepis - jak na domowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jestem mamą, ale uwielbiam robić ciasta szybko i smacznie. Zemsta teściowej wygląda dla mnie obłędnie. Będę musiała spróbować! Nawet migdały ostatnio kupiłam. Reszta przepisów... niezła, ale mam wrażenie, że troszkę za dużo do roboty :)
    PS. Jeśli lubisz książki, a nie przeszkadza ci zostawianie linków, to zapraszam do siebie :)
    WYRWANE Z WYOBRAŹNI

    OdpowiedzUsuń
  8. To tylko pozory:) wszystkie są proste i nie wymagają dużo pracy:) a Zemsta teściowej faktycznie to ciasto jest obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To tylko pozory:) wszystkie są proste i nie wymagają dużo pracy:) a Zemsta teściowej faktycznie to ciasto jest obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pyszności! ;) U mnie jednak noworoczna dieta :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dieta ważna rzecz:) ale czasem warto się skusić na takie pyszności:)

      Usuń
  11. Oczy carycy brzmią magicznie kusząco :) chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest przepyszne. Puszyste, lekkie, delikatne:) a smak obłędny

    OdpowiedzUsuń
  13. O bardzo fajne przepisy, chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oczy carycy I zemsta teściowej boskie :). Muszę je wypróbować, bo ja też zapracowana mamusia. Może teściową zaproszę hihi na zemstę ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Mamusiowy Świat , Blogger