Witajcie.
W dzisiejszej recenzji chciałabym przedstawić Wam wspaniałą książeczkę wydaną nakładem Wydawnictwa Harperkids, która wchodzi w skład serii Akademii Mądrego Dziecka. Przygody z nauką.
Dlaczego ziemniaki robią się miękkie podczas gotowania, a upieczone chipsy chrupią? Co to jest skrobia? Jak zrobić mąkę ziemniaczaną? Czemu wydrążony ziemniak nie tonie? Czy można przebić kartofla papierową słomką? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziemy właśnie w tej książce.
Z tą książką dziecko nauczy się stosować prawo Archimedesa, robiąc ziemniaczane łódki, zrozumie, czym jest osmoza, drążąc kartoflaną studnię, odkryje, czym jest środek ciężkości, balansując warzywem, nauczy się robić puree, mąkę ziemniaczaną, frytki i o wiele więcej.
Wspaniałe jest także to, że bohaterami książek są dzieci, z którymi mogą utożsamiać się mali czytelnicy, a autorzy to eksperci specjalizujący się w popularyzowaniu nauki. Zabawne ilustracje, które pomogą w zapamiętaniu wiadomości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz