Wygraliśmy walkę z męczącym katarem i wreszcie wracamy. Walka ta była nierówna jednakże wygrałyśmy.
Podczas kataru u dziewczyn miałyśmy pewien problem. Julka nie miała apetytu więc postanowiłam, że upiekę to co ja w tym wieku kochałam najbardziej- domowy chleb.
I upiekłam. I smakował. Zajadała się nim Julka i zajadała się nim Ola.
I tak teraz piekę go co drugi dzień.
Spróbujcie i wy zobaczycie różnicę w chlebie domowym a takim ze sklepu.
Przepis na domowy chleb.
SKŁADNIKI:
- 375 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- opakowanie suszonych drożdży
- płaską łyżeczkę soli
- łyżkę brązowego cukru
- 300 ml letniego mleka
- 100 ml oleju
- odrobinę mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
WYKONANIE
1. Mąkę przesiej przez sito do miski i wymieszaj z drożdżami. Dodaj cukier, sól, mleko, olej.
2. Wyrób masę mikserem przez około 5 minut – na początku krótko na niskich obrotach, potem na najwyższych. Można też ręką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość.
3. Wyrośnięte ciasto oprósz mąką, przełóż na stolnicę też posypaną małą ilością mąki i dobrze zagnieć rękami. To ważne, bo podczas zagniatania powstają w cieście pęcherzyki powietrza, dzięki którym chleb jest pulchniejszy.
4. Uformuj podłużny bochen długości około 25 cm i ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Uważaj, żeby nie stało w przeciągu!6. Gdy ciasto wyrośnie, ponacinaj jego wierzch w poprzek w kilku miejscach na głębokość 1 cm, używając ostrego noża. Pędzlem umoczonym w mleku posmaruj bochenek.
5. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 45 minut. Po upieczeniu potrzymaj chleb w piekarniku jeszcze 10 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
Smakuje genialnie, szczególnie z domowym masłem.
Smacznego :)
Bardzo serdecznie dziękuję za uwagę i poświęcony czas.
Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz