A więc zaczynamy ;)
1. Sernik na zimno z ciasteczkami i wiśniami.
Składniki.
opakowanie kakaowych herbatników
wiaderko sernika twarogowego
cztery galaretki wiśniowe
30 dag wiśni
cukier waniliowy
Przygotowanie.
Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe dwie przygotowujemy wedłóg przepisu. W prostokątnej formie układamy ściśle herbatniki. Gdy galaretka zacznie tężeć mieszamy ją z serem i cukrem waniliowym. Wylewamy na herbatniki. Wiśnie drylujemy, układamy na masie sernikowej. Zalewamy galaretką, odstawiamy do lodówki.
2. Koktajl z arbuza.
Składniki.
ćwiartka arbuza
1/4 szkl soku z limonki
kilka kostek lodu
Przygotowanie.
Umyj arbuza, odkrój skórę, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć go do blendera, dolej sok z limonki i miksuj na najwyższych obrotach. Dolej jeszcze szklankę wody i jeszcze chwilę miksuj. Wlej koktail do szklanek i dodaj kilka kostek lodu.
3. Fantazyjne ptasie mleczko.
Składniki:
600g serka homogenizowanego waniliowego,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
100g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 łyżki żelatyny, galaretka truskawkowa,
galaretka agrestowa
Przygotowanie.
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po
jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym.
Żelatynę
rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż
żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do
masy, krótko zmiksować.
Tortownicę o śr.
21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej i wstawić na
15 minut do zamrażalnika.
Następnie wylać tężejącą czerwoną galaretkę i
ponownie wstawić na 15minut do zamrażalnika.
Wylać resztę masy
waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Na wierzch wylać
zieloną galaretkę i wstawić do lodówki, by masy całkowicie zastygły.
4. Woda z miętą i limonką.
Składniki.
litr wody mineralnej
ćwierć limonki
kilka listków mięty
kilka kostek lodu
Przygotowanie.
Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną w plastry limonkę, kostki lodu, mięte. Wstawiamy do lodówki.
5. Sałatka owocowa.Składniki.
mandarynka,
kiwi,
banan,
brzoskwinia lub nektarynka,
garśc borówek
truskawki,
granat
Przygotowanie.
Mandarynkę, kiwi i banana obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, dzielimy na cząstki. Dodajemy umyte i pokrojone truskawki, borówki, brzoskwinię. Całośc posypujemy kuleczkami granatu
Składniki.
250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem, 4 łyżeczki brązowego cukru, 100 ml zimnego mleka, 6 - 8 kostek lodu, 1 gałka lodów waniliowych / śmietankowych lub 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego.
Przygotowanie.
Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i
opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund. Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby
powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać
brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej
podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.
7. Domowy sorbet malinowy.
Składniki.
1 kg malin, świeżych lub mrożonych,
świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn,
1 szklanka wody,
1 szklanka cukru
Przygotowanie.
Przygotować syrop cukrowy - do małego
garnuszka nalać wodę i wsypać cukier. Wymieszać, zagotować do
rozpuszczenia się cukru, pogotować na małym gazie około 4 - 5 minut, do
lekkiego zgęstnienia. Wyłączyć i lekko przestudzić. Maliny zmiksować blenderem (zamrożone
należy wcześniej rozmrozić), przetrzeć przez sitko, dokładnie, by pozbyć
się pesteczek. Wymieszać z sokiem z cytryny. Przestudzony syrop wymieszać z malinową mieszanką. Przełożyć do
pojemniczka, przykryć, schłodzić do temperatury lodówkowej (przez
minimum 12 godzin).
8. Mrożona herbata.
8. Mrożona herbata.
Składniki.
1 litr świeżo zagotowanej wody,
2 saszetki czarnej herbaty,
sok z 1 cytryny,
6 łyżeczek cukru,
plasterki cytryny i/lub limonki do dekoracji,
kruszony lód lub kostki lodu
Przygotowanie.
W dużym dzbanku zaparzyć mocną czarną herbatę. Dodać cukier i dokładnie
wymieszać. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce. Dodać świeżo
wyciśnięty sok z cytryny. Podawać z kostkami lodu.
Oto moje sprawdzone, słodkie sposoby na upały. Polecam wszystkim ;)
Bardzo dziękuję za uwagę i poświęcony czas. Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiamy
Julka i mama ;)
ja to musze wyprobowac 😁😁😁😁
OdpowiedzUsuńJa to jestem leniwa ale sernik na zimno ostatnio za mną chodzi.
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś! :) Klaudia J
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie...:) Super przepisy,jakoś mało upałów w tym roku ale przepisów zawsze można spróbować :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności. Z nimi żaden upał nie jest straszny :)
OdpowiedzUsuńNie licząc sernika - wszystkie opcje do mnie przemawiają. Nie chciałabyś tak mnie zaadoptować, by karmić mnie takimi pysznościami? :D
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam sernika na zimno, a przecież to jeden ze smaków mojego dzieciństwa ....
OdpowiedzUsuń