sierpnia 15, 2017

Słodkie sierpniowe popołudnia czyli jak my mamusie na słodko eliminujemy upały ;)

Witajcie. Dzisiejszy swój post poświęce w całości tematyce kulinarnej ;) Podzielę się z Wami tym co wychodzi mi podobno całkiem dobrze- moją pasją do gotowania. Zdradzę Wam kilka moich przepisów na desery i napoje, które pomogą Wam przezwyciężyć upały i zaskoczyć Waszą rodzinę czy gości.
A więc zaczynamy ;)

1. Sernik na zimno z ciasteczkami i wiśniami.

Składniki.
opakowanie kakaowych herbatników
wiaderko sernika twarogowego
cztery galaretki wiśniowe
30 dag wiśni
cukier waniliowy

Przygotowanie.
 Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe dwie przygotowujemy wedłóg przepisu. W prostokątnej formie układamy ściśle herbatniki. Gdy galaretka zacznie tężeć  mieszamy ją z serem i cukrem waniliowym. Wylewamy na herbatniki. Wiśnie drylujemy, układamy na masie sernikowej. Zalewamy galaretką, odstawiamy do lodówki.
2. Koktajl z arbuza.

Składniki.
ćwiartka arbuza
1/4 szkl soku z limonki
kilka kostek lodu

Przygotowanie.
Umyj arbuza, odkrój skórę, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć go do blendera, dolej sok z limonki i miksuj na najwyższych obrotach. Dolej jeszcze szklankę wody i jeszcze chwilę miksuj. Wlej koktail do szklanek i dodaj kilka kostek lodu.


 3. Fantazyjne ptasie mleczko.

Składniki:
600g serka homogenizowanego waniliowego,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
 100g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 łyżki żelatyny, galaretka truskawkowa,
 galaretka agrestowa


Przygotowanie.
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do masy, krótko zmiksować.
Tortownicę o śr. 21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Następnie wylać tężejącą czerwoną galaretkę i ponownie wstawić na 15minut do zamrażalnika. 
Wylać resztę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. 
Na wierzch wylać zieloną galaretkę i wstawić do lodówki, by masy całkowicie zastygły.



4. Woda z miętą i limonką.
Składniki.
litr wody mineralnej
ćwierć limonki
kilka listków mięty
kilka kostek lodu
Przygotowanie. 
Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną w plastry limonkę, kostki lodu, mięte. Wstawiamy do lodówki. 
5. Sałatka owocowa.

Składniki.
mandarynka,
 kiwi,
banan,
brzoskwinia lub nektarynka,
 garśc borówek
truskawki,
granat

Przygotowanie.
Mandarynkę, kiwi i banana obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, dzielimy na cząstki. Dodajemy umyte i pokrojone truskawki, borówki, brzoskwinię. Całośc posypujemy kuleczkami granatu

6. Mrożona kawa.

Składniki.
250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem, 4 łyżeczki brązowego cukru, 100 ml zimnego mleka, 6 - 8 kostek lodu, 1 gałka lodów waniliowych / śmietankowych lub 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego.
Przygotowanie.
  Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund. Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.
7. Domowy sorbet malinowy. 
Składniki.
1 kg malin, świeżych lub mrożonych,
 świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn,
1 szklanka wody,
1 szklanka cukru
Przygotowanie.
 Przygotować syrop cukrowy - do małego garnuszka nalać wodę i wsypać cukier. Wymieszać, zagotować do rozpuszczenia się cukru, pogotować na małym gazie około 4 - 5 minut, do lekkiego zgęstnienia. Wyłączyć i lekko przestudzić. Maliny zmiksować blenderem (zamrożone należy wcześniej rozmrozić), przetrzeć przez sitko, dokładnie, by pozbyć się pesteczek. Wymieszać z sokiem z cytryny. Przestudzony syrop wymieszać z malinową mieszanką. Przełożyć do pojemniczka, przykryć, schłodzić do temperatury lodówkowej (przez minimum 12 godzin).
8. Mrożona herbata. 
Składniki.
1 litr świeżo zagotowanej wody,
2 saszetki czarnej herbaty, 
sok z 1 cytryny,
 6 łyżeczek  cukru,
 plasterki cytryny i/lub limonki do dekoracji,
 kruszony lód lub kostki lodu

Przygotowanie.
 W dużym dzbanku zaparzyć mocną czarną herbatę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Podawać z kostkami lodu.
Oto moje sprawdzone, słodkie sposoby na upały. Polecam wszystkim ;)
Bardzo dziękuję za uwagę i poświęcony czas. Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiamy
Julka i mama ;)

7 komentarzy:

  1. ja to musze wyprobowac 😁😁😁😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to jestem leniwa ale sernik na zimno ostatnio za mną chodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi smaka narobiłaś! :) Klaudia J

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi ślinka cieknie...:) Super przepisy,jakoś mało upałów w tym roku ale przepisów zawsze można spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Same pyszności. Z nimi żaden upał nie jest straszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie licząc sernika - wszystkie opcje do mnie przemawiają. Nie chciałabyś tak mnie zaadoptować, by karmić mnie takimi pysznościami? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie robiłam sernika na zimno, a przecież to jeden ze smaków mojego dzieciństwa ....

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Mamusiowy Świat , Blogger