marca 15, 2019

Pomysł na.... Rybkę dla niejadka.



Witajcie kochani.


Dzisiaj przychodze do Was z przepisem kulinarnym. Dzis na obiad robiłam rybę. Razem z moim T. uwielbiamy ryby. Ryby są smaczne, zdrowe i pozytywnie wpływaja na nasze zdrowie i umysł. Niestety nasze córeczki nie darzą ryb tak samo wielką miłością jak darzymy my. Nasze dziewczyny mogłyby w ogóle w swojej diecie nie mieć ryb, jednak ja do tego nie dopuszczam i raz czy dwa razy w tygodniu serwuje im "danie dla niejadka".

Powiem szczerze, że wówczas patrzę z zadowoleniem jak te moje dwa skrzaty same zajadają rybkę aż im się uszka trzęsa.

Więc pomyślałam, że z chęcią podziele się z Wami naszym patentem na rybne danie dla niejadka ;)


1. Ryba po grecku.

Składniki:
-500 g filetów z dorsza (może być też sola, mintaj, morszczuk – najlepsza jest świeża ryba, choć może być również mrożona),
-400 g warzyw: 3 średnie marchewki, 1 większa pietruszka, kawałek selera, nieduży por,
-500 g świeżych pomidorów lub 200 ml przecieru pomidorowego,
-majeranek,
-szczypta soli i pieprzu,
-3 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i ugotuj na półtwardo. Gdy będą gotowe, wyjmij je z garnka, a w tak powstałym wywarze ugotuj rybę. Ryba gotuje się bardzo szybko – około 5 minut. Nabierze wspaniałego aromatu, jeśli do gotowania dołożysz kilka ziarenek ziela angielskiego i dwa listki laurowe. Warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Pora pokrój drobno i podduś na łyżce oliwy. Warzywa połącz z rybą. Dodaj przecier pomidorowy. Jeśli chcesz użyć świeżych pomidorów, wcześniej obierz je ze skórki, drobno posiekaj i podduś na patelni. Połącz wszystkie składniki, przypraw szczyptą soli i pieprzu. Wielkim plusem dania jest to, że obłednie smakuje zarówno na cieplo jak i na zimno.





2. Ryba zapiekana ze szpinakiem.


Składniki:

- 1 kg filetów z dorsza,
-łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu,
-4 łyżki oleju,
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
-2 nieduże cebule,
-3 ząbki czosnku,
-500 g szpinaku (może być mrożony),
-350 ml słodkiej śmietany,
-łyżka tymianku.

Wykonanie:

Filety rybne myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski kawałki ryby, nacieramy solą, pieprzwn i kropimy sokiem z cytryny.Odkładamy do lodówki.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy śmietanę. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy pieprzem, tymiankiem i delikatnie solą, Rybę układamy w prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem śmietanowym z szpinakiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
Najczęściej podaję z ziemniaczkami. 


Kochani, to są moje pomysły na rybkę dla moich rybnych niejadków ;) spróbujcie ! Smacznego!!!!

Dziękuję serdecznie za uwagę i poświęcony czas. Zapraszamy do komentowania.
Pozdrawiamy.
Mama Ewelina, Julcia i Ola.

2 komentarze:

  1. Doskonale pomysły. Sama bym skosztowała. A rybka po grecku faktycznie jest dobrym pomysłem. Smakuje wybornie i na ciepło, i na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieci bardzo lubią jesc ryby więc na pewno spróbujemy

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Mamusiowy Świat , Blogger