Ponieważ święta za pasem postanowiłam, że dzisiejszy wpis poświęcę by przybliżyć przedstawić Wam nasze ulubione ciasta Wielkanocne. Mam nadzieję, że przepisy Wam się spodobają i w tym roku któreś z nich przygotujecie:)
1. Sernik z makiem i jabłkami.
Składniki na ciasto kruche:
200 g margaryny
400 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę makową:
1 puszka masy makowej
3 białka
Składniki na masę serową:
1 kg sera
125 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
Cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę z jabłek:
1 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa
cukier do smaku
Składniki na polewę czekoladową:
1 łyżka kakao
125 g margaryny
3 łyżki mleka lub wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej wody
Wykonanie.
1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec w blaszce o wym. dno blachy 33x26 na złoty kolor w temp. 200 s C. Drugą surową wyłożyć równo do formy.
Wykonanie masy makowej: Masę makową przełożyć do miski. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać.
Wykonanie masy serowej: Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puch, dodać ser, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno ,dodając do masy serowej - lekko wymieszać.
Masę makową i serową wyłożyć na spód kruchy nie upieczony i piec 50 minut w temp.180 s C.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier do smaku i chwilkę smażyć. Dodać galaretkę, wymieszać.
Wykonanie polewy czekoladowej: Kakao,margarynę,mleko,cukier puder rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, gdy się wszystko dokładnie rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy za pomocą trzepaczki. Lekko studzimy.
Złożenie sernika z makiem:
Placek z makiem i serem - masa z jabłek - placek - polewa.
2. Zemsta teściowej ;)
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie płatków migdałów
Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
1 szkl. soku wiśniowego
2 szkl. wody
1 łyżka żelatyny
Słoik wydrążonych wiśni
Śmietana:
0,5 l. Śmietany 30%
3 śmietan fix
0,5 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Wykonanie:
1. Ciasto kruche:
Ciasto zagniatamy z mąki, miękkiej margaryny, cukru pudru, żółtek oraz proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy na osobnych blachach . Jedną część pieczemy gołą a drugą z bezą z ubitych białek z cukrem posypaną płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 30-35 min. W temp 160 stopni.
Galaretka:
W dwóch szklankach wody i szklance soku rozpuszczamy galaretki, żelatynę i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietana:
Ubijamy schłodzoną śmietanę z fixami, cukrem pudrem oraz z wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną.
Ułożenie ciasta:
1. Ciasto kruche.
2. Galaretka.
3. Śmietana.
4. Ciasto kruche z bezą.
3. Mazurek czekoladowy.
SKŁADNIKI
SPÓD:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
POLEWA KAWOWA:
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
30 g masła
200 g białej czekolady
ORAZ:
200 g wiśni w syropie (we frużelinie)
25 g mlecznej czekolady, roztopionej
Potrzebna będzie: blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cm
WYKONANIE:
SPÓD
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Miksować mieszadłem miksera do ciasta kruchego składniki aż powstanie drobna kruszonka lub siekać nożem na stolnicy do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta.
Dodać jajko i zagnieść łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez ok. 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika.
POLEWA KAWOWA
Do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon i mieszając zagotować. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę, mieszając roztopić na gładką polewę. Wylać na upieczony spód i odczekać aż zgęstnieje.
Wyłożyć wiśnie a syropem wiśniowym zrobić kleksy imitujące płatki kwiatka, polać roztopioną mleczną czekoladą.
4. Mazurek kajmakowy.
SKŁADNIKI
SPÓD
350 g mąki pszennej krupczatki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
250 g kajmaku
bakalie (na moim mazurku: kandyzowany ananas i papaja, orzechy laskowe, płatki migdałów, suszona morela i żurawina)
WYKONANIE
Oddzielić białka i żółtka
Wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
Odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
Ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
Papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
Spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
Spód wystudzić
Na spód wyłożyć kajmak i rozsmarować równomiernie
N kajmaku ułożyć dowolny wzór z bakalii, tak by pokrył całą powierzchnię. Lub wersja szybsza: posiekać odpowiednią ilość bakalii i posypać nimi kajmak, tak by przykryły całą powierzchnię
Mazurek schłodzić, by kajmak nieco stężał i przechowywać go również w chłodzie.
5. Babka trójkolorowa.
SKŁADNIKI
jajka 170 g 4 sztuki
masło 200 g 200 g
mąka tortowa 340 g 2 szklanki
cukier 200 g 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 g 1 łyżeczka
soda oczyszczona 5 g 1 łyżeczka
kefir 180 ml 180 ml
kakao 20 g 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g 1 opakowanie
szpinak świeży 9 g 3 łyżki
mąka ziemniaczana 15 g 1 łyżka
olej b.d.
bułka tarta b.d.
sok z cytryny 40 ml 1 sztuka
cukier puder 60-120 g 1⁄2-1 szklanka
skórka z cytryny
WYKONANIE
Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z soda i proszkiem. Do ciasta dodawać po łyżce mąki i kefiru, za każdym razem mieszając delikatnie. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać kakao, do drugiej szpinak z mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć warstwami do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (u mnie silikonowa foremka z kominem o górnej średnicy 24cm, którą tylko lekko natłuściłam), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Lukier: sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, żeby mógł częściowo wsiąknąć w ciasto.
Upieczoną babkę studzić przez ok 10 minut w formie, następnie na kratce. Jeszcze ciepłą polać lukrem, udekorować stratą skórką z cytryny.
Smacznego!
To wszystkie moje propozycje ciast na Wielkanocny stół. My ich uwielbiamy! A Ty jakie ciasta lubisz?
Bardzo serdecznie dziękuję za uwagę i poświęcony czas. Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiamy!
Mama Ewelina, Julka i Ola :)
To wszystkie moje propozycje ciast na Wielkanocny stół. My ich uwielbiamy! A Ty jakie ciasta lubisz?
Bardzo serdecznie dziękuję za uwagę i poświęcony czas. Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiamy!
Mama Ewelina, Julka i Ola :)
Trafiłaś prosto w moje aktualne potrzeby - właśnie zastanawiam się, co upiec na świąteczną wizytę teściów. Nie ukrywam, że pieczenie ciast nie jest moją mocną stroną. Ale do odważnych świat należy... Moją uwagę przykuł mazurek czekoladowy. :)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące propozycje :)))
OdpowiedzUsuń