marca 21, 2018

Ciasta Wielkanocne

Witajcie kochani.
Ponieważ święta za pasem postanowiłam, że dzisiejszy wpis poświęcę by przybliżyć przedstawić Wam nasze ulubione ciasta Wielkanocne. Mam nadzieję, że przepisy Wam się spodobają i w tym roku któreś z nich przygotujecie:)


1. Sernik z makiem i jabłkami.
Składniki na ciasto kruche:
200 g margaryny
400 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka

3-4 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę makową:
1 puszka masy makowej
3 białka
Składniki na masę serową:
1 kg sera
125 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
Cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę z jabłek:
1 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa
cukier do smaku
Składniki na polewę czekoladową:
1 łyżka kakao
125 g margaryny
3 łyżki mleka lub wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej wody

Wykonanie.
1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec w blaszce o wym. dno blachy 33x26 na złoty kolor w temp. 200 s C. Drugą surową wyłożyć równo do formy.
Wykonanie masy makowej: Masę makową przełożyć do miski. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać.
Wykonanie masy serowej: Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puch, dodać ser, mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno ,dodając do masy serowej - lekko wymieszać.
Masę makową i serową wyłożyć na spód kruchy nie upieczony i piec 50 minut w temp.180 s C.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier do smaku i chwilkę smażyć. Dodać galaretkę, wymieszać.
Wykonanie polewy czekoladowej: Kakao,margarynę,mleko,cukier puder rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, gdy się wszystko dokładnie rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy za pomocą trzepaczki. Lekko studzimy.
Złożenie sernika z makiem:
Placek z makiem i serem - masa z jabłek - placek - polewa.

2. Zemsta teściowej ;)
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szkl. cukru pudru
1 opakowanie płatków migdałów
Galaretka:
2 galaretki wiśniowe
1 szkl. soku wiśniowego
2 szkl. wody
1 łyżka żelatyny
Słoik wydrążonych wiśni
Śmietana:
0,5 l. Śmietany 30%
3 śmietan fix
0,5 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Wykonanie:
1. Ciasto kruche:
Ciasto zagniatamy z mąki, miękkiej margaryny, cukru pudru, żółtek oraz proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy na osobnych blachach . Jedną część pieczemy gołą a drugą z bezą z ubitych białek z cukrem posypaną płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 30-35 min. W temp 160 stopni.
Galaretka:
W dwóch szklankach wody i szklance soku rozpuszczamy galaretki, żelatynę i dodajemy wiśnie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietana:
Ubijamy schłodzoną śmietanę z fixami, cukrem pudrem oraz z wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną.
Ułożenie ciasta:
1. Ciasto kruche.
2. Galaretka.
3. Śmietana.
4. Ciasto kruche z bezą.

3. Mazurek czekoladowy.
SKŁADNIKI
SPÓD:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

POLEWA KAWOWA:
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
30 g masła
200 g białej czekolady

ORAZ:
200 g wiśni w syropie (we frużelinie)
25 g mlecznej czekolady, roztopionej
Potrzebna będzie: blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cm

WYKONANIE:

SPÓD
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Miksować mieszadłem miksera do ciasta kruchego składniki aż powstanie drobna kruszonka lub siekać nożem na stolnicy do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta.
Dodać jajko i zagnieść łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez ok. 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika.

POLEWA KAWOWA
Do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon i mieszając zagotować. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę, mieszając roztopić na gładką polewę. Wylać na upieczony spód i odczekać aż zgęstnieje.
Wyłożyć wiśnie a syropem wiśniowym zrobić kleksy imitujące płatki kwiatka, polać roztopioną mleczną czekoladą.

4. Mazurek kajmakowy. 
SKŁADNIKI

SPÓD
350 g mąki pszennej krupczatki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
250 g kajmaku
bakalie (na moim mazurku: kandyzowany ananas i papaja, orzechy laskowe, płatki migdałów, suszona morela i żurawina)

WYKONANIE
Oddzielić białka i żółtka
Wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
Odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
Ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
Papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
Spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
Spód wystudzić
Na spód wyłożyć kajmak i rozsmarować równomiernie
N kajmaku ułożyć dowolny wzór z bakalii, tak by pokrył całą powierzchnię. Lub wersja szybsza: posiekać odpowiednią ilość bakalii i posypać nimi kajmak, tak by przykryły całą powierzchnię
Mazurek schłodzić, by kajmak nieco stężał i przechowywać go również w chłodzie.

5. Babka trójkolorowa.
SKŁADNIKI

jajka 170 g 4 sztuki
masło 200 g 200 g
mąka tortowa 340 g 2 szklanki
cukier 200 g 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 g 1 łyżeczka
soda oczyszczona 5 g 1 łyżeczka
kefir 180 ml 180 ml
kakao 20 g 2 łyżki
cukier waniliowy 16 g 1 opakowanie
szpinak świeży 9 g 3 łyżki
mąka ziemniaczana 15 g 1 łyżka
olej b.d.
bułka tarta b.d.
sok z cytryny 40 ml 1 sztuka
cukier puder 60-120 g 1⁄2-1 szklanka
skórka z cytryny

WYKONANIE

Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z soda i proszkiem. Do ciasta dodawać po łyżce mąki i kefiru, za każdym razem mieszając delikatnie. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać kakao, do drugiej szpinak z mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyłożyć warstwami do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (u mnie silikonowa foremka z kominem o górnej średnicy 24cm, którą tylko lekko natłuściłam), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.
Lukier: sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, żeby mógł częściowo wsiąknąć w ciasto. 
Upieczoną babkę studzić przez ok 10 minut w formie, następnie na kratce. Jeszcze ciepłą polać lukrem, udekorować stratą skórką z cytryny.
Smacznego! 


To wszystkie moje propozycje ciast na Wielkanocny stół. My ich uwielbiamy! A Ty jakie ciasta lubisz?


Bardzo serdecznie dziękuję za uwagę i poświęcony czas. Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiamy!
Mama Ewelina, Julka i Ola :)

2 komentarze:

  1. Trafiłaś prosto w moje aktualne potrzeby - właśnie zastanawiam się, co upiec na świąteczną wizytę teściów. Nie ukrywam, że pieczenie ciast nie jest moją mocną stroną. Ale do odważnych świat należy... Moją uwagę przykuł mazurek czekoladowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo kuszące propozycje :)))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Mamusiowy Świat , Blogger