Dzisiaj przychodzę do Was z wpisem, który pisze z wielką radością. Otóż z wielką radością, chce podzielić się z Wami przepisem na wspaniałe, delikatne i jakże pyszne pierogi ruskie.
Osobiście bardzo lubię pierogi ale nie jest to danie, które mogę jeść codziennie.
Ostatnio szwagierka robiła pierogi i ku memu zaskoczeniu Julka w nich bardzo zasmakowała. No cóż, w sumie nie powinno mnie to dziwić bo miłość do pierogów a w szczególności ruskich ma po tatusiu ;)
Wracając do tematu, po tym jak spróbowała pierogów zaczęła mnie meczyc o pierogi. Więc na drugi dzien powstały pierogi ruskie.
Wiecie co? Nie spodziewałam się, że mam taką rękę do pierogów. Choć w sumie robiłam je według sprawdzonego przepisu. Wyszly pyszne, delikatne, z kremowym farszem w smaku przypominały pierogi które jadłam jako dzieciak.
Julka tak zasmakowała, że przed ugotowanie zjadla bardzo dużą ilość farszu.
Kochani polecam Wam, nawet największy niejadek zje je ze smakiem:)
Pierogi ruskie
Składniki:
Farsz:
- 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
- Duza cebula pokrojoną w drobną kostkę, przesmazona na maśle
Ciasto:
500 g mąki
łyżka soli
Szkl. Cieplej wody
łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
łyżka soli
Szkl. Cieplej wody
łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy ciasto na pierogi z podwójnej ilości składników.
- Siniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
- Ser pokruszyć, rozgnieść praską. Wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub smalcu, dodajemy do nadzienia, wymieszać.
- Szklanką wycinamy kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
- W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, wkladamy pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz